Échappé

echappe

Az échappé egy olyan két lábon végzett kis ugrásokból álló lépéssorozat, melyet 5.pozícióból indítunk. A mozdulat kivitelezése során két ugrást hajtunk végre, melyek tulajdonképpen 2. vagy 4. pozícióba történő nyitások és visszazárások.

Ha az échappét 2. pozícióba nyitjuk, akkor a kartartásnál ügyelni kell arra, hogy a lábak nyitásakor a karok is nyíljanak, mégpedig alacsonyan az oldalt és elől irány közé felfelé mutató tenyérrel. A fejtartásnál arra ügyeljünk, hogy fejünket erőteljesen fordítsuk el oldalra az 5. pozícióban lévő láb felé.

A mozdulat záró részében a karokat késleltetve kell zárni úgy, hogy a tenyér és a könyök lefelé fordítva legyen. Zárás közben fejünket az újonnan 5. pozícióba kerülő láb felé fordítsuk.

Az échappé végrehajtása során a zárásokat váltva kell végezni hol az egyik, hol pedig a másik lábat téve előre.

Ha az échappét 4. pozícióban hajtjuk végre, akkor nem hajtunk végre váltásokat zárás közben és a fejet és a karokat és a fejet is kis póznak megfelelően tartjuk.

Végrahajtható az échappé en tuornant és létezik a mozdulatból grand változat is, melyet lassabb zenére szokás végrehajtani.