Battement tendu jeté

Battement tendu jeté

A jeté francia szó jelentése: dobott. A battement tendu jeté a battement tenduvel, amit végig földhöz érintkező lábbal hajtunk végre, ellentétben elemelkedik a földről. Kivitelezése szintén általában 2/4-s zenére történik és hasonló, erőteljes kicsúsztatással indul, de a kicsúsztatott lábat elemeljük a földtől 35°-s szögben. Ezután az erőteljes zárás 1. vagy 5. pozícióba történik nyújtott vagy plié helyzetben.

A battement tendu jeté minden olyan irányba elvégezhető, melyet a battement tendu esetén említettünk és a kéztartások is hasonlóan alkalmazhatóak. A battement tendu jeté is végrehajtható menetelve és forgással is, előző esetben battement tendu jeté marchéról, utóbbi esetben pedig battement tendu en tournantról beszélünk. A végrehajtási szabályok ezeknél az elemeknél is megegyeznek a battlement tendu esetén tárgyaltakkal.

A battement tendu jeté alábbi speciális változatait különböztetjük meg:

Battement tendu jeté pointé:
A battement tendu jeté pointé kivitelezése annyiban különbözik a battement tendu jeté-től, hogy a feldobott lábat nem zárjuk azonnal vissza, hanem a zárás előtt először megfeszített spiccel megütjük a földet, majd újra feldobjuk a lábat a 35°-os pozícióba és csak ezek után zárjuk vissza. Ha a zárás előtt kétszer egymás után ütjük meg spiccel a földet, akkor a battement tendu jeté double pointé-t hajtunk végre.

Battement tendu jeté balançoir: a balançoir szó szerinti jelentése: hinta. A battement tendu jeté balançoir végrehajtása hasonló a battement tendu passé par terre kivitelzéséhez, de a mozdulat közben a lábat most előre és hátulra kell 35°-s szögbe lendíteni.

Battement tendu jeté demi illetve grand rond-dal: ebben az esetben körzéssel kombináljuk a battement tendu jeté-t mégpedig úgy, hogy demi rond esetén negyed kört hajtunk végre a feldobott lábban, grand rond esetén pedig fél kört. A kivitelezés akár demi, akár grand rond esetén lehetséges en dehors és en dedans.

Battement tendu jeté developpé: a developpé jelentése kibontás, kibontani. Ebben a mozdulatban ez arra utal, hogy a lábat nem egyenes úton, nyújtva dobjuk fel a 35°-s magasságba. A battement tendu jeté developpé mozdulat során a nyújtott 35°-s pozíciót sur le cou de pied pozíción keresztül el. Nagyon fontos, hogy a mozdulat ebben az esetben is gyors legyen, ne törjön meg a jeté staccato jellege.

Battement tendu jeté enveloppé vagy retiré: a retiré jelentése visszahúz. A battement tendu jeté enveloppé gyakorlatilag a battement tendu jeté developpé mozdulat megfordítása. A szabad lábat kidobás után nem nyújtva zárjuk be, hanem szintén sur le cou de pied helyzeten keresztül visszük 5. pozícióba.