Brisé

Brisé

A levegőben összeütött kis allegrok közül talán a legspeciálisabb a brisé, melyet kizárólag effacée előre és hátra haladva hajthatunk végre. A klasszikus balett során a brisé-t legtöbbször sorozatban hajtjuk vége. Eközben a felvett testhelyzetet és a karokat végig, az ugrások és érkezések alatt is meg kell tartani.

Ha előre hajtjuk végre a brisét, akkor az alábbiakra kell figyelnünk a mozdulat közben:

Az ugrást épaulement-ben állva indítjuk úgy, hogy a hátsó lábat kicsúsztatjuk effacée előre. Ezután az álló lábat az előbb kicsúsztatott lábhoz ütjük, majd visszazárjuk úgy, hogy nem váltunk közben lábat. Fontos, hogy az ugrással úgy haladjunk előre, hogy közben felsőtestünket kicsit féloldalasan, erőteljesen előre döntjük. A brisé helyes kartartása: a szabad láb karját 1. pozicíóban, a másik láb karját pedig 2. pozícióban tartjuk. Fejünket kissé megdöntve, az elöl lévő kezünk tenyerébe nézünk.

Ha hátra hajtjuk végre a brisét, akkor az ugrás mozdulatsora lényegében megegyezik az előbb leírtakkal, de a haladó mozgás közben felső testünket a lapockából indítva hátrahajtjuk és közben fejünkkel oldalra nézünk. Ha hátra haladunk, akkor értelemszerűen az elől lévő lábat kell hátra effacée helyzetbe csúsztatni és a hátsó lábbal kell az ütést végrehajtani, majd ismét visszazárni azt előre.