Petit jeté

Petit jeté - balett kis ugrás

A petit jeté kiinduló állása többféle lehet: indíthatjuk ezt a kis ugrást egy lábról, kezdhetjük 5. pozícióbók, de akár rendkívüli sur le cou-de-pied-ből is.

Fontos, hogy alapesetben az oldalra végzett petit jeté esetén nem haladunk, hanem ugyanoda érkezünk, ahonnan az ugrást elkezdtük.

Az ugró mozdulatot minden esetben egy erőteljes láb kicsúsztatással kezdjük, amit 45°-s lábkidobással folytatunk. Az ugrás csúcspontján arra kell törekednünk, hogy minél jobban megközelítsük a levegőben a 2. láb pozíciót, amit úgy érhetünk el, ha a kiinduló lábat is oldalra dobjuk a felugráskor. Ezután ugrunk ár és érkezünk a másik lábra úgy, hogy az ugrás befejezésekor az újonnan szabaddá vált lábat rendkívüli sur le cou-de-pied-be emeljük.

A petit jeté kivitelezése közben a helyes kartartás a következő. Miközben csúsztatjuk lábunkat, mindkét kezünket 45° szögbe emeljük úgy, hogy közben tenyerünket lefelé fordítjuk. Az ugrás érkezésekor a támasztó lábhoz tartozó kezet 1. pozícióba vezetjük és eközben a szabad lábhoz tartozó kezet is kerekítjük.

A fejtartásnál ügyeljünk arra, hogy fejünkkel oldalra nézünk az álló láb irányába úgy, hogy az elől lévő kezünkön átnézzünk.

Ha előre vagy hátra végzünk petit jetét, akkor minden esetben haladunk az ugrásokkal.