Entrechat

Entrechat quatre

Az entrechat klasszikus balett kis ugrások végrehajtásakor, hasonlóan a battuval végzett ugrásokhoz, ugrás közben a két lábat összeütjük, de a battuval ellentétben az entrechat kivitelezése közben keresztezzük is a két lábat a mozdulat közben.

Az entrechat-k kis ugrások végrehajtása két lábról indítva történik. Az ugrás során gyorsan kell szétnyitnunk a két lábat, különben nem lesz időnk, lehetőségünk a lábak összeütésére. Az ugrás közben éppen ezért a lábmozgás nagyon dinamikus, gyors, szinte már pattogó. Az ütések közötti nyitást minden esetben oldal irányban hajtjuk végre úgy, hogy az összeütés jól látható legyen. A lábak összeütésekor arra kell figyelni,hogy a tartásunk minél inkább az 5. pozíció – féltalpon, vagy spiccen – lábtartásához hasonlítson.

Az entrechat ugrások nevében szereplő számok (trois = három, quattre = négy, cinq = öt, six = hat) arra utalnak, hogy a mozdulat közben hány darab nyitást és ütést hajtunk végre összesen. Általában elmondható, hogy a páros számmal jelölt entrechat-t mindig két lábon, a páratlanokat pedig mindig egy lábon fejezzük be.

Az entrechat quattre során a váltott ütés után ugyanúgy érkezünk két lábra, ahogy elindultunk az ugrásnál. Az entrechat royal kis ugrás közben nem az ütés közben váltjuk a lábunkat, hanem az érkezés pillanatában cseréljük meg azokat, azaz az érkezéskor a másik lábunk kerül előre a kiinduláshoz képest. Az entrechat six ugrást 5. pozícióból indítjuk és a levegőben végrehajtott két váltott ütés után, váltva érkezünk 5. pozícióba. Az entrechat trois esetén az ugrás egy lábra érkezik. 5. pozícióból, két lábról kezdjük az ugrást, mely közben egy ütést hajtunk végre váltás nélkül. A váltást az érkezés során hajtjuk végre úgy, hogy az ütés után kinyitott lábat váltással elöl vagy hátul sur le cou-de-pied-be húzzuk. Az entrechat cinq végrehajtásakor az ugrást úgy hajtjuk végre, mint az entrechat quattre esetén, de érkezéskor, az utolsó pillanatban az egyik lábat felhúzzuk elöl vagy hátul rendkívüli sur le cou de pied helyzetbe, és így fejezzük be egy lábon a mozdulatot.