Battement tendu

Battement tendu

A battement tendu francia kifejezés szó szerinti fordítása megfeszített. Ez a kifejezés nagyon jól jellemzi a battement tendu balett mozdulatot, melyet feszített lábbal hajtunk végre úgy, hogy az erőteljesen kicsúsztatás közben végig szinte megnyomjuk a földet. A battement tendu erőteljes zárása szintén úgy történik, hogy végig súrolja lábunk a földet. Battement tendut végezhetünk előre, oldalra és hátra is. Gyakoroljuk a különböző pózokban – effacée, croise, écarté -, végezhetjük különböző kartartásokkal vagy akár arabesque kézzel is. A battement tendu fontos része a rúdgyakorlatoknak, de a középen végzett gyakorlásnak is. A battement tendu gyakorlását többnyire 2/4-es zenei kísérettel végezzük.

Battement tendu pliével: a battement tendu azon változata, amikor a zárás egy nagyon tartott és erőteljes demi plié-ben történik. A battement tendu plié is kivitelezhető különböző irányokban és különböző kartartásokkal.

Battement double tendu: a double tendu esetén sarokletevéssel szakítjuk meg a nyitást és a zárást 2. és 4. pozícióban. Kombinálható a battement double tendu is demi pliével, ekkor a sarokletétel demi plié-ben történik.

Battement tendu marché: a marché jelentése menetelve, azaz a battement tendu marché esetén egy olyan mozdulatsorról beszélünk, amikor a tendut oldalra végezzük váltott lábbal. Jellemzően en face (szemben) és en suite (sorozatban) kivitelezett elemkombinációként fordul el a balettben. A battement tendu marché közben előre haladva fejünk a szabad láb felé, míg hátra haladva mindig a súlyláb felé néz.

Battement tendu en tournant: amikor a battement tenduk végrehajtása közben nyolcad, negyed vagy fél fordulatokat végzünk, akkor beszélünk battement tendu en tournant (fordulva)-ról. A fordulás végezhető tetszőleges irányba, azaz lehetséges úgynevezett en dehors (a szabad láb felé forduló) és úgynevezett en dedans (az álló láb felé forduló) battement tendu tournant. A mozdulatsornál ügyelni kell arra, hogy a fordulást minden esetben a szabad láb kicsúsztatásával egy időben végezzük.

Battement tendu demi és grand rond-dal: amikor körzéssel kombináljuk a battement tendu gyakorlatot, akkor beszélónk battement tendu demi vagy grand rond-ról. Akár demi, akár grand ronddal végezzük a battement tendut, a negyed vagy fél körös fordulás minden esetben a tendu nyitása után történik úgy, hogy szabad lábunkat végig a földön tartjuk és a negyed vagy félkör befejezése után zárjuk a tendut. A negyed körfordulóval kombinált battement tendut nevezzük demi rond-nak, a felkörzést pedig grand rond-nak. A gyakorlatsort végezhetjük folyamatosan, megállás nélkül vagy a körzés megállításával is.

Battement tendu passé par térre esetén az 1. pozíción keresztül előre-hátra csúsztatott tenduról beszélünk.