Grand battement jeté

Grand battement jeté

A battement tendu jeté szinte minden változata kivitelezhető úgy is, hogy a szabad lábat a tendu helyzeten át magasabbra, 90°-ra, vagy még ennél is magasabbra emeljük. Ezekben az esetben beszélünk grand battement jeté-ről, melyet 2/4-s vagy 3/4-s zenei kísérettel hajtunk végre rúdgyakorlatként, vagy középen.

A különböző változatok kivitelezésél mindig arra kell törekednünk, hogy a dobás dinamikus, gyors lendületes legyen, míg a zárásnál, szabad lábunkkal követve az emeléskor bejárt útvonalat visszafelé a földre érés előtt dinamikusan fékezve, a lábat lelassítva kell megérkezni.

Grand bettement jeté-t általában csak nagy kartartásokkal végzünk. Végrehajtható ez a gyakorlat minden pózban, akár előre, oldalra vagy hátra is, sőt grand battement jeté kivitelezhető arabesque tartásokban is.

A battement tendu jetéhez hasonlóan a grand battement jeté is végrehajtható marché, en tournant, balançoir, pointé, double pointé, és demi vagy grand ronddal is és zárható a grand battement jeté is pliében.

Fontos különbség a battement tendu jeté és a grand battement jeté kivitelezésében, hogy a developpé és enveloppé változatok esetén a szabad láb a magasra lendítésnél passén keresztül nyílik és zárul ellentétben a tenduval, ahol  sur le cou de pied tartáson át nyitunk és zárunk.