Frappé

Frappé

A frappé francia szó jelentése kopogni, ütni.

Ennek megfelelően a frappé egy olyan klasszikus balett mozdulat, mely egy ütésből és egy nagyon dinamikus nyitásból tevődik össze.

Az ütést minden frappé mozdulat esetén röviden kell végrehajtani úgy szabad lábunkat a súlylábon átfonjuk sur le cou de pied-ben és vagy a földre szúrva vagy 35°-s szögben végezzük el a gyors ütést.

A frappé nyitását minden irányba kivitelezhetjük, nyithatjuk előre, oldalra és hátra is. Végrehajtható a frappé mozdulat a különböző pózokban (effacée, croisé- és écarté) és kombinálható akár kis, akár nagy kartartásokkal.

A frappé kivitelezése akkor tökéletes, ha a szabad lábnak csak az alsó lábszára mozog, azaz a szabad láb combja gyakorlatilag frappé közben mozdulatlan, akár ütést, akár nyitó mozdulatot hajtunk végre. Ha előre hajtjuk végre a frappét, akkor ügyelni kell arra, hogy a térdet visszahúzzuk úgy, hogy az oldalra nézzen, amikor végrehajtjuk az ütést sur le cou de piedben. Frappé kivitelezhető középen, de végrehajtható en tournant is. En tournant frappé esetén mindig nyitás közben kell a forduló mozdulatot végrehajtani, míg ütés közben mindig az aktuális irányban maradunk. Az en tournant frappé is végezhető féltalpon vagy talpon és a fordulások lehetnek 1/8, 1/4 vagy 1/2 fordulatok.

A frappé fajtái:

  • a sima frappét féltalpon vagy talpon hajtjuk végre, és vagy a földre szúrjuk vagy 35°-ra emelve,
  • a double frappét is bemutathatjuk féltalpon és talpon is. A double frappét általában á la quattriéme hajtjuk végre úgy, hogy két váltott ütést követ egy nyitás. A nyitások lehetnek sorozatban oldalirányúak, váltva előre-hátra, de leggyakrabban váltakozó irányba hajtjuk végre a nyitásokat, azaz egyed előre, egyet oldalra, egyet hátra, stb. ,

  • lehet frappét pliével együtt is végrehajtani és a pliét beszúrhatjuk akár ütéskor, akár nyitáskor. A plié mozdulatot végrehajthatjuk földre szúrt, vagy levegőben nyitott lábbal. A súlyláb lehet talpon vagy féltalpra emelkedve,
  • hasonlóan a sima frappéhoz, a frappé plié esetén végrehajtható annak kettőzött változata, a double frappé pliével,
  • kombinálható a frappé és a double frappé relevével is: ekkor az ütést nyújtott, talpon álló súlylábon kell végrehajtani és a nyitással együtt kell kell a a súlylábat magas féltalpra emelni.