Saut de basque

Saut de basque

A saut de basque egy olyan speciális ugrás, melyet eredetileg baszk népi táncokban mutattak be és innen került adaptálásra a klasszikus balett ugrások közé.

Az ugrás indítása mindig kilépéssel vagy chasséval kezdödik. Az ugrás során először a szabad lábunkat lendítjük 90°-os magasságba úgy, hogy közben fél fordulatot teszünk, majd úgy ugrunk fel, hogy mindkét lábunkat oldalra lendítjük. Az ugrás befejezése a másik lábon történik szintén félfordulattal úgy, hogy az először feldobott láb elől rendkívüli sur le cou-de-pied helyzetbe érkezik.

Ha a saut de basque ugrásokat sorozatban végezzük, kilépéssel, akkor az ugrás tetőpontján karunk mindig oldalsó helyzetben van lefelé fordított tenyérrel, az érkezéskor pedig szabad lábunk karját 1. pozícióba, súlylábunk karját pedig 2. pozícióba hajlítjuk.

A kartartás megváltozik, ha az ugrást csak egyszer hajtjuk végre valamilyen kombinációban. Ekkor karunkat az ugrás megkezdésekor oldalról 3. pozícióba emeljük az érkezéskor pedig szintén a szabad láb kezét 1. a támaszkodó láb kezét pedig 2. pozícióba visszük. Ezt a kartartást a kilépéssel végzett saut de basque sorozatoknál azért nem használjuk, mert a sorozatos 3. pozícióba emelés nagyon kapkodóssá tenné a mozdulatsort. Ha viszont a sout de basque sorozatos végrehajtása chassé kötésekkel történik, akkor már használható ez a kéztartás is.