Grand jeté

Grand jeté

A nagy ugrások közül a grand jeté végrehajtása úgy történik, hogy egy előkészítő lépés után, grand battement jeté-vel feldobjuk a lábunkat előre. A levegőben igyekszünk az ugrás tetőpontján elérni a spárga pozíciót és végül általában valamelyik arabesque vagy hátul attitude nagy pózba érkezünk, de zárható a grand jeté effacé vagy croisé hátul nagy pózban is. A grand jeté tökéletes kivitelezése nem könnyű, hiszen úgy kell kiviteleznünk az ugrást, hogy a levegőben haladva megfelelő magasságot és megfelelő távolságot is elérjünk az ugrással. Az ugrás közben törekedjünk arra, hogy lábaink legyenek teljesen kinyújtva, mert ami igazán el tud rontani egy grand jetét az nem más, mint a hajlított láb.

A grand jeté tökéletes kivitelezéséhez hosszú folyamat vezet. Az ilyen ugráshoz komoly erőkifejtésre van szükség, azaz lábainkat meg kell erősítenünk annak érdekében, hogy kellő mértékben el tudjunk ugrani a földről. Az alapozáshoz kitartóan kell csinálnunk a rúdgyakorlatokat, hogy kellő mértékben megerősödjön lábunk minden része.

Lábaink erősítésnél ügyelnünk kell arra, hogy nehogy túlzásba essünk, hiszen a tánchoz nagyon fontos, hogy rugalmasak, hajlékonyak maradjunk, így ha súlyzós edzést is beiktatunk, akkor azt mindenképpen kis súlyokkal tegyük.

A grand jeté gyakorlásánál is törekedjünk a fokozatosságra. Habár a cél egy kifejezetten magas ugrás kivitelezése, kezdetben inkább arra törekedjünk, hogy tökéletes nyújtott lábbal végezzünk kisebb ugrásokat. Mindig ügyelve a tartásra fejlesszük ugrásunkat magasabbra és magasabbra, de soha ne áldozzuk fel a magasságért tökéletes lábtartásunkat!