Pas de bourrée

pas de bourré

A pas de bourrée szó szerinti fordítása lépés. Az elnevezés a klasszikus balett egyik leggyakrabban használt összekötőlépését takarja, melyet szinte minden tempóban, kis és nagy ugrásokban egyaránt használunk összekötő elemként.

A bourrée eredetileg egy francia népi tánc neve, mely tartalmazza azt a jellegzetes lépést, melyet a klasszikus balettben pas de bourrée néven emlegetünk. A pas de bourrée sokféleképpen végrehajtható, de minden kivitelezési formában közös az a három lépésből álló sorozat, melyet rendre két féltalpon vagy spiccen és egy pliében hajtunk végre 5., 2., 5. pozíció sorrendben vagy 5., 4., 5. pozíció sorrendben.

A pas de bourrée egyaránt végrehajtható hátulról vagy elölről kezdve, azaz van en dehors és en dedans változata is. A pas de bourrée végrehajtásakor arra kell ügyelni, hogy a lépések staccato jellegűek legyenek és azoknál a változatoknál, ahol lábfelhúzás történik a felhúzás is éles, staccato jellegű legyen.

A pas de bourrée különböző változata egyaránt végrehajthatóak féltalpon vagy spiccen. A különböző változatok kivielezhetőek fordulással is, en tournant.

A kartartásra jellemző, hogy a két féltalpon végzett lépések alatt a karokat 1. pozícióban tartjuk, de a különböző kombinációk végrehajtása során ez a kartartás változhat.

En dehors végrehajtható a lépés úgy, hogy a felhúzott láb elöl rendkívüli sur le cou-de-pied helyzetbe emelkedik. Ekkor a mozdulatsor végét zárhatjuk egy lábon pliében, hátul sur le cou-de-pied-ben tartott lábbal és 5. pozícióba zárva. Ugyanez a változat végrehajtható en dedans is, fordított helyzetben.

Ha nagyon gyors pas de bourrée-t szeretnénk végrehajtani, akkor ezt általában nyújtott lábbal hajtjuk végre úgy, hogy az érkezés minden esetben 5. vagy 4. pozícióba történik.