Karpozíciók

balett alap pozíciók

Minden balett lépés valamelyik alap pozícióból indul. Ahogy a láb pozícióknál is, a kéz pozícióinál is öt alap pozíciót különböztetünk meg. Mivel ezek a kiinduló pozíciók az alapjai minden balett mozdulatnak, ezért nagyon fontos, hogy a helyes tartást jól begyakoroljuk, hiszen ezek nélkül nem tudunk majd a többi balett mozdulatnak helyes tartásból nekiindulni.

A preparáció – premiere en bas – ugyan nem tartozik az alap pozíciók közé, de nagyon gyakran használjuk ezt a testhelyzetet a balett közben, hiszen szinte minden póz ebből a tartásból indul és a legtöbb kombináció ezzel a helyzettel zárul.

A preparációban a hát teljesen egyenes a fej emelt és a karok kissé eltartva a testtől pihenő pozícióban vannak. Mindkét kar kissé ívelt és az ujjak majdnem összeérnek. A karok és lábak lazák.

Az első, ahogy az minden más karpozíció esetén is, bármely lábpozícióban használható. Például sok esetben előfordul majd, hogy amíg a láb első pozícióban van, addig a kar ötödik pozícióban lesz.

Az első karpozíciót az alábbiak szerint kell kivitelezni:Arrondi 1. pozíció

  • preparációban tartsuk mindkét karunkat alacsonyan a test előtt szinte összeérő ujjakkal,
  • enyhe könyök hajlítással kerekítsük karjainkat,
  • emeljük fel karjainkat olyan magasságba, hogy ujjaink szinte érintsék köldökünket.

A második karpozíciótArrondi 2. pozíció az első pozícióból az alábbiak szerint érhetjük el:

  • karjainkat az első pozícióból emeljük oldalra úgy,
  • hogy közben karjainkat tartsuk kissé ívesen,
  • a könyökünk legyen kissé lejjebb, mint a vállunk
  • a csuklónk pedig legyen kissé lejjebb, mint a könyökünk
  • tartsuk vállainkat lent, nyakunkat nyújtsuk ki és tartsuk állunkat felfelé.

A harmadik karpozícióban a karok mindig ellentétesen dolgoznak a lábakhoz képest, azaz ha például a jobb láb van elől, akkor a bal karnak kell dolgoznia. Harmadik pozícióba az alábbiak szerint hozhatjuk karjainkat:

  • miközben a jobb karunk második pozícióban marad,
  • bal karunkat ívesen behajlítjuk úgy, hogy kezünk a köldök magasságában legyen,
  • miközben tenyerünket befelé fordítjuk.

A negyedik karpozícióhoz felemeljük a harmadik pozícióban behajlított kezünket a fejünk felé, kissé előre tartva, úgy hogy végig ívesen tartjuk karunkat és a fejünk felett tenyerünket kissé lefelé fordítjuk, majd az eddig második pozíciót tartó jobb kezünket ívesen behajlítjuk köldökünk fölé, ahogy azt a harmadik pozícióban leírtuk.

Az ötödik karpozícióArrondi 5. pozíció eléréséhez jobb karunkat is a fejünk fölé emeljük úgy, ahogy azt a negyedik pozíció első mozzanatánál bemutattuk így elérve, hogy mindkét karunk ívesen a fejünk fölé kerüljön. Az ötödik karpozíció lehet alacsony, közepes és magas a kartartás függvényében.