Lábpozíciók

balett lábpozíciók

A balett tanulás első momentumai közé tartozik a helyes lábpozíciók megtanulása. Azért fontos a lábpozíciók helyes berögzítése, mert minden balett mozdulat valamelyik lábpozícióból indul és abba is érkezik meg, azaz egyik balett mozdulatot sem tudjuk szépen megoldani, ha nem tudjuk még az öt lábpozíciót helyesen.

Első pozícióban a térdek kifelé fordulnak, a sarkak pedig úgy érintkeznek egymással, hogy mindkét lábfej kifelé fordul, törekedve arra, hogy szinte teljesen egyenesbe kerüljenek.

Második pozíció hasonló az első pozícióhoz, azzal a különbséggel, hogy a két boka eltávolodik egymástól. A térdek továbbra is teljesen kifelé fordulnak, míg a lábfejek, ahogy az első pozícióban is igyekeznek szinte egyenest tartani.

Harmadik pozícióban az egyik láb közvetlenül a másik elé kerül – továbbra is a két lábfej ellentétes irányba mutatva – úgy, hogy az elülső láb sarka a hátulsó láb közepével kerül egy vonalba.

Negyedik, nyitott, pozícióban a két láb helyzete megegyezik a harmadik pozícióéval, de az első láb egy lépésnyivel előrébb kerül. A negyedik pozíció másik, keresztező, helyzetében az elülső láb kissé keresztbe lép a hátsó láb előtt, hasonló tartásban, mint a nyitott helyzetben.

Ötödik pozícióban a két láb ismét egymáshoz közel kerül úgy, a lábujjak érintik a másik láb sarkát.