A klasszikus balett alapja: rúdgyakorlatok

Rúdgyakorlatok

Ahhoz, hogy a klasszikus balett-technikát egy elfogadható szinten elsajátítsuk, nagyon sok gyakorlásra van szükség, mert már az alapok pontos elsajátításához is több éves kitartó, mindennapos gyakorlásra van szükség. Mivel a klasszikus balett mozgásanyaga egy nagyon szigorú szabályrendszert követ, ezért ahhoz, hogy a tartás és a mozdulatok rutinszerűen beidegződjenek napi szintű gyakorlás és a mozdulatsorok ismétlése szükséges éveken keresztül. Még az aktív táncosok számára is szükséges ez a gyakorlás, hiszen a megfelelő kondíció megtartása másként nem lehetséges. A klasszikus balett kötött mozgásrendszere nem véletlen, hiszen az ideális tartástól és mozgástól való minimális eltérés is nagyban képes a látványt, az esztétikai élményt lerontani.
A balett-technika megfelelő elsajátítása szinte nélkülözhetetlen más táncok műveléséhez is. Elmondható, hogy aki megfelelő klasszikus balett oktatáson esik keresztül, az szinte minden más technikát is könnyebben tanul meg, mert a balett tanulása során olyan mértékben fejlődik koordinációs készsége és mozgásharmóniája, mely kiváló alapja lesz egyéb más tánctechnikák elsajátításának is.

Balett rúdgyakorlatA balett oktatás évszázados tapasztalata során kialakult a klasszikus balett-tréning olyan oktatási koncepciója, mely alapvetően négy egymásra épülő részből tevődik össze: rúdgyakorlat, középgyakorlat, kis-allegro-k, végül a nagy-ugrások. Az oktatás folyamata nagyon átgondolt. Mivel a tanulás a fokozatosságra épít, ezért gyakorlatilag lehetetlen a tanulási folyamatok felcserélése. A négy gyakorlat csoporton belül a különböző megtanulandó mozdulatok, gyakorlatok sorrendje is kötött. Egy balett órát mindig rúdgyakorlattal kell kezdeni. A 20-30 perces gyakorlásra egyrészt azért van szükség, hogy az ízületek és az izmok kellő mértékben bemelegedjenek, bemozogjanak. A rúdgyakorlatok második része már arra is szolgál, hogy kidolgozzuk azokat az elemeket, mozdulatokat – egyelőre egyensúlyi problémák nélkül – melyeket a gyakorlás későbbi szakaszában, vagy a színpadon már rúd nélkül kell majd végrehajtanunk.

A megfelelő klasszikus-balett technika elsajátítására nagyon fontosak a rúdgyakorlatok. Így fejleszthetjük adottságainkat, kidolgozhatjuk izmainkat, begyakorolhatjuk a helyes tartásokat, tökélyre fejleszthetjük a különböző pózokat és a pozíciózárásokat is.

A rúdgyakorlatok sorrendjének összeállításakor is a fokozatosságra kell törekednünk, hiszen az elsődleges célunk a megfelelő bemelegedés. A gyakorlatokon belül az elemek számát és a terhelés mértékét is helyesen kell beállítanunk annak érdekében, hogy ne terheljük túl magunkat, de görcsöljünk be és ne sérüljünk meg. Ha rossz sorrendet választunk, akkor könnyen izomgörcseink lehetnek és akár sérülést is szenvedhetünk. Érdemes a rúdgyakorlatokat az alábbi sorrendben végezni:

  • Tendu, demi plié, relevé és különböző hajlások a rúddal szemben
  • Demi plié és grand plié gyakorlatok és hajlítások
  • Battement tendu
  • Battement tendu jeté
  • Rond de jambe pár térre
  • Fondu
  • Frappé
  • Adagio
  • Grand battement jeté