Fouetté

fouette

A klasszikus balettben azt a fordulást, melyet szabad lábunk kitartása (45° vagy 90°-ra emelve) közben végzünk fouetté-nek nevezzük. A fordulás minden esetben az súlylábon történik vagy a szabad láb felé (en dehors), vagy pedig az álló láb felé (en dedans).

Ha a fouettét úgy hajtjuk végre, hogy szabad lábunkat előre felé tartjuk, akkor mindig csak en dedans végezhető a forgás, azaz a súlyláb felé. Ha hátsó irányba tartjuk ki lábunkat, akkor viszont kizárólag en dehors irányba történhet a fordulat, azaz a szabad láb felé. Ha oldal irányba tartjuk ki szabad lábunkat, akkor mindkét irányba, azaz en dehors és en dedans is végrehajtható a fordulat, de ebben az esetben csak 1/4 fordulatos lehet a mozdulat. Előre és hátra kitartott lábbal végezhető 1/2 fordulatos fouetté is.

A fouetté kivitelezése nagyon változatos, hiszen a mozdulat végrehajtható, nyújtott álló lábon, talpon vagy féltalpon, de akár spiccen is, ha a mozdulat tartalmaz relevét is. Leggyakrabban plié-relevé-vel kombinálva láthatjuk a klasszikus balett darabokban.