Fondu

fondu

A klasszikus balett egyik jellegzetes mozdulata a fondu, melyet az alábbiak szerint hajtunk végre:

A fondut kezdhetjük 5. pozícióból, de indulhat nyitott lábbal is úgy, hogy az elől, oldalt vagy hátul tartott lábunkat behúzzuk. Miközben támaszkodó, súlylábunkat pliébe eresztjük, szabad lábunkat sur le cou de pied-be emeljük: fontos tudni, hogy a fondu sur le cou de pied lábtartása eltér a többi hasonló tartástól. Fondu esetén ugyanis alacsonyan, a bokánál történik ez a tartás, elől vagy hátul. A plié után mindkét lábunkat egyidejűleg kinyújtjuk és szabad lábunkat kinyitjuk: a nyitás bármilyen irányba, előre, hátra vagy oldalra, vagy bármelyik pózba történhet úgy, hogy szabd lábunk vagy a földön marad, vagy elemeljük a talajtól 45° vagy 90°-os magasságba, mely esetben grand fondu-ről szokás beszélni.

Amikor szabad lábunkat nyitjuk, akkor az álló láb kinyújtva maradhat talpon, de emelkedhet féltalpra vagy spiccbe is.

Ha a fondut úgy hajtjuk végre, hogy a nyitás előtt duplán hajtjuk végre a pliéből való nyújtást és csak a második nyújtáskor nyitjuk a szabad lábat, akkor double fonduről beszélhetünk.

A kartartásnál a fondu végrehajtása során arra kell ügyelni, hogy a plié végrehajtása közben 1. pozícióba emeljük a kezünket, majd a nyitással egy időben vezessük át karunkat 2. pozícióba. Double fondu esetéb annyiban módosul a kéztartás, hogy a második plié alatt az 1. pozícióban lévő kezet megtartjuk és csak a láb nyitásakor vezetjük át 2. pozícióba.

A fondu végrehajtása nagyon kidolgozott lábizomzatot követel meg, hiszen a mozdulatsor közben végig feszített lábbal, a plié végrehajtásakor pedig mélyített pliével kell számolnunk. Különös nehéz a fonduban az is, hogy a láb mozgatása a kivezetés és behúzás során lassú, nagyon kitartott, ami különösen megviseli a mozdulatot végrehajtót.

Éppen ezért a fondu alapvető rúd és közép gyakorlatlan számít, amikor a láb izmainak kidolgozásán, erősítésén dolgozunk a mindennapos edzésekben.