Écarté

Écarté

Az écarté jelentése szétterpeszteni, amiből adódik, hogy a klasszikus balett écarté pózában a szabad lábat oldalra kell tartani. Az écarté pózok közül is megkülönböztetünk elől és hátul écartét. Az elnevezések ez esetben abból adódnak, hogy a 2. pozícióhoz képest az écarté pózt hogyan forgatjuk el, mert végeredményben akár elől écartéról, akár hátul écartéról beszélünk, mindkét esetben oldalra kell nyitnunk szabad lábunkat.

Hátul écarté nagy pózba úgy hozhatjuk magunkat, ha 2. pozícióból indulva negyed fordulattal elfordítjuk a szabad láb felé (en dehors) testünket. Attól lesz a hátul écarté póz nagy, hogy a szabad lábhoz tartozó karunkat 3. pozícióba emeljük, a támaszkodó lábhoz tartozó kezünket pedig 2. pozícióban tartjuk. Testünket a súlyláb irányába kell döntenünk úgy, hogy fejünkkel is az álló láb irányába nézünk.


Elől écarté nagy póz
tÉcarté akkor kapunk, ha 2. pozícióból a súly láb felé (en dedans) 1/8-t fordítunk el. A szabad lábhoz tartozó kezet ebben az esetben is 3. pozícióba emeljük, miközben a támaszkodó lábunkhoz tartozó kart 2. pozícióban tartjuk. Elől écarté nagy pózban, fejünkkel a szabad láb felé nézünk úgy, kissé megemelt fejjel könyökünk irányába nézünk. Testünkkel, hasonlóan a hátul écarté pózhoz kissé az állóláb felé dőlünk.

A kis écarté pózokban kezeinket 45°-on, oldalt tartjuk. Hátul écarté kis póz esetén kéztartásunk kerek, elől écarté kis pózban pedig lefelé tartott tenyerű. A test döntése kis écarté pózok esetén is hasonló, mint a nagy écarté pózokban, azaz testünket a támaszkodó láb felé kell döntenünk még abban az esetben is, ha a szabad láb is a földön van.