Croisé

Croise devant

A croisé szó jelentése keresztezni. A klasszikus balettben a croisé zárt pózt jelöl, melynek lényege, hogy a miközben a táncos valamelyik épaulement irányban, azaz szemben a színpad egyik sarkával, hogy testét ferde szögben lássa a néző – áll, szabad lábával olyan tartást foglal el, mely a közönség szemszögéből nézve keresztezi az álló, súlylábat.

A croisé pózból számtalan variáció elképzelhető: a croisé lehet elől vagy hátul, a szabad, keresztező láb tartása lehet tendu helyzetben, de megemelkedhet 35°, 45°, vagy 90°-os szögben.

A kartartás függvényében beszélhetünk kis és nagy croisé pózról, ugyanis egy croisé póz minden esetben attól függően kis vagy nagy croisé póz, hogy milyen kartartással együtt hajtjuk az végre. Kis és kartartás használata is elfogadott azoknál a croisé pózoknál, ahol a keresztező láb a földön van, vagy csak 35° illetve 45°-ra emelt. A 90°-os croisé pózban azonban túlnyomó részben csak nagy kartartást használunk, a kis kartartás ebben a pózban nagyon ritka.

Croisé derriere

A croisé pózt általában nyitott kartartással hajtjuk végre úgy, hogy a két kar által bezárt szög a néző felé legyen nyitva. Ha a karokat megcseréljük, akkor zárt croisé pózról beszélünk. A többi klasszikus balett pózzal ellentétben croisé pózban megengedett bármely kéz 1. vagy 3. pozícióban tartása is miközben a másik kezünket 2. pozícióban tartjuk. Amennyiben kis croisé pót hajtunk végre, akkor ügyeljünk arra, hogy a standard 1. és 2. pozícióhoz képest karjainkat jóval alacsonyabban tartsuk.

A croisé póz esetén a fejtartás is szigorú szabályokat követ: nagy póznál, akár elől, akár hátul hajtjuk azt végre fejünket mindig erősen oldalra fordítva tartjuk. Kis croisé pózokban viszont a fejjel az elől lévő kéz tenyerébe is nézhetünk.