Attitűde

Attitűde

Attitűd pózoknak az éffacé és croisé pózok módosított változatait nevezzük. Attitűde pózban a szabad láb minden esetben egy bizonyos szögben be van hajlítva az eredeti klasszikus póz lábtartásához képest. Az attitűde pózok esetén a szabad lábat tarthatjuk 45° vagy 90°-s szögben. Az attitűde pózok jellegzetessége, hogy a térd mindig erősen megemelt helyzetben van. Attitűde pózokat végrehajthatunk talpon, féltalpon, pliében, spiccen, de levegőben is.

Az előre kivitelezett attitűde pózok esetén nagyon fontos, hogy az alsó lábszár szépen emelve legyen, ne lógjon.

A hátul éffacé attitűde póz esetén nagyobb, tompább szögnek kell lennie combunk és lábszárunk között, hogy a póz egészen elnyújtott lehessen. Segít az ideális szög megtalálásban a hátul effacé attitűde póz esetén, ha először lábunkat a frappénál használt hátul sur le cou de pied pózba rakjuk, majd ebből a tartásból felemeljük lábunkat 45° vagy 90°-s szögbe úgy, hogy a behajlítás szögét az emeléps közben nem változtatjuk meg.

Mivel a croisé attitűdé egy zárt póz, ezért ahhoz, hogy behajlított lábunk jobban látszódjon, erősebben kell behajlítanunk, mint az éffacé póz esetén. A croisé attitűde pózban ezért a hajlított lábat jobban be kell húznunk.

Az attitűde pózban használt kéztartások megegyezne a klasszikus pózoknál alkalmazott kéztartásokkal és a fejtartásban sincs speciális tartás az attitűde pózok esetén.